Billån

De flesta av oss kommer förr eller senare att ta körkort. Och när man har körkort kan man bli sugen på att skaffa en bil. Om du inte har sparat pengar under en längre period kommer du troligtvis att behöva söka om ett billån. Men hur går man tillväga för att söka ett billån? Vad ska man kolla efter?

Vad är ett billån?

Ett billån är ett lån som du använder för att köpa en bil. Vissa väljer att låna pengar till bilen med hjälp utav bilen som säkerhet, andra bakar in det i bolånet och andra lånar pengar utan någon som helst säkerhet. De flesta som erbjuder billån brukar kräva en 20% kontaktinsats, detta förutsätter såklart att du har sparat ihop till detta. Om du saknar kontaktinsatsen får du ansöka om ett så kallt blankolån. Ett blankolån är ett lån utan säkerhet och kommer oftast med en högre ränta.

Så ansöker du om ett billån

Att ansöka om ett billån kan vara knepigt, här är en lista som du kan använda dig av för att få lite hjälp på traven.

Bestäm dig för vilken bil du vill köpa

Det finns en massa olika bilar ute på marknaden. Du kanske alltid har drömt om att ha en Volvo XC90, men är det realistiskt. Passar den din familjesituation? Passar den din ekonomi? Genom att söka information på olika forum och ha ett öppet sinne kommer du att hitta en bil som passar dig, din familjesituation och plånbok.

Jämför olika lånegivare

Jämför billån mellan olika lånegivare och förhandla. Du kommer med stor sannolikhet att kunna få ner din ränta om du jämför olika. Nöj dig inte med första bästa utan leta tills du hittar någon som känns bra. När du jämför är det väldigt lätt att bli förförd med ord som ”lägsta räntan”, men det kan tillkomma andra kostnader som inte är räntan utan t.ex uppläggningskostnad, faktura avgift osv.

Ansök via några av våra partners

Vi har samarbetar med flera olika finansinstitut som erbjuder billån. Med hjälp av vår sajt får du tillgång till transparent information om hur villkoren kommer att se ut för just de billånet du är intresserad av.