Kreditkort

Ett kreditkort är ett slags kontokort. Det fungerar så att man har en kredit hos banken eller kreditgivaren. Krediten är alltid begränsad, men beloppet kan vara olika högt eller lågt. Många gånger sätts begränsningen efter den aktuella kredittagarens betalningsmöjligheter och inkomster. Det betyder att en höginkomsttagare utan betalningsanmärkningar och liknande oftast får en högre kreditbegränsning än en student. När det gäller kreditkortet betalar kortföretaget handlaren vid ett köp och sedan faktureras den som har krediten. När det gäller inköp gjorda med ett kreditkort får kortinnehavaren en faktura i slutet av varje månad. På den framträder uttag som gjorts, betalningar, inköp och avgifter. Hela det utnyttjade kreditbeloppet framgår, samt en minsta summa att betala.

Skillnaden jämfört med ett betalkort är att kortinnehavaren här kan välja om denne vill betala hela den utnyttjade krediten på en gång, eller om denne vill dela upp betalningen. Om en uppdelning av betalningen väljs betalar kredittagaren in det lägsta beloppet och sedan kan eventuell kvarvarande kredit användas upp tills dess att kreditgränsen är nådd. Man kan också betala in lite mer än den lägsta summan om man vill, men inte mindre. Det går också att betala den lägsta summan en månad, en högre summa månaden efter, och så en lägre summa igen om det behövs. Det finns för det mesta ingen maximal tid det får ta att betala tillbaka krediten utan man betalar tills dess att det utnyttjade beloppet är betalat. Man kan sedan använda krediten igen.

Därför ska du ha kreditkort

En stor fördel med ett kreditkort är att det inte kostar något så länge man inte använder kreditbeloppet. Många gånger är det också 30 räntefria dagar när man handlar med sitt kort. Det betyder att man kan betala hela summan av sina inköp inom 30 dagar och då tillkommer ingen ränta. Vill man dela upp betalningen tillkommer viss ränta, men den är relativt låg. En annan fördel är att ett kreditkort kan vara bra att ha i reserv om det vanliga bankortet skulle strula, om man skulle bli bestulen på resan eller liknande.

Med kreditkort finns det också ekonomiska fördelar. En del av kortutgivarna ser till exempel till att erbjuda kortinnehavaren försäkringar och annat när denne använder kortet. Man vill nämligen att kreditkortet ska användas ofta. Det kan röra sig om elektronikförsäkringar eller reseförsäkringar som man får på köpet när man betalar med sitt kreditkort. Inte sällan förekommer det också att man får bonusar eller cashhback när man handlar med kortet. Med cashback menas att man får en mindre summa tillbaka för varje köp man gör.

Nackdelar med kreditkort

En nackdel med kreditkort är att det är lätt hänt att man handlar för mycket, i alla fall om kreditgränsen är hög. Det kan leda till att man får en relativt lång återbetalningstid om man inte kan betala hela beloppet på en gång. Det är omöjligt att svara på om man fortfarande kommer att ha en inkomst som är hög nog för att betala det minsta beloppet flera månader fram i tiden.

När det gäller kreditkorten kan det också tillkomma höga räntor om det är så att man inte kan betala krediten i tid. Det kan därför löna sig att kolla upp räntor och årsavgifter för kortet redan innan man tecknar det. Just kortagvifter och andra årsasvgifter är dock sällan värda mer än de förmåner man får av kortet men de kan trots allt vara bra att känna till.

Att ha flera olika betal- eller kreditkort

Det allra vanligaste är att man har ett betalkort, eller ett kreditkort. Det finns dock möjligheter att ha ett kort av varje eller flera kort av en sort så länge man har en betalningsförmåga som tillåter det, och så länge man blir accepterad av banker och kortinstitut.

Om det skulle vara så att en bank ligger nere eller att ett kortinstitut inte fungerar tillfälligt kan det vara skönt att kunna ta fram ett annat kort att slutföra betalningen med. Det är dock viktigt att man håller koll på de olika korten och att man ser till att inte handla för mer pengar än vad man har råd att betala tillbaka när fakturan kommer. Även om man har kreditkort och planerar att betala det lägsta beloppet kan det också bli rejält högt om man samlar på sig flera kreditkort och använder dem samtidigt.

Jämföra olika kort

Innan man skaffar ett kreditkort eller betalkort är det bra att jämföra de olika korten så att man vet hur höga avgifter som finns kring korten, hur räntorna ser ut med mera. Det är också bra att ha koll på vilka försäkringar och bonusar de olika korten ger. Ibland kan det vara klokt att välja ett lite dyrare kort med en högre månadsavgift om det erbjuder fler fördelar och förmåner som man faktiskt kommer att utnyttja. Om den bank man har erbjuder flera olika kort kan det vara bra att få information om alla kort innan man tar ett beslut om vilket kort man ska välja.

Visa-kort

Visa ägs av ett amerikanskt börsbolag och varumärket grundades år 1970. Som konsument kan man inte få ett kort direkt från visa utan det är bankerna  eller kortinstituten som ger ut det i samband med lån, bankkonton och krediter.

Hos Visa finns det flera olika typer av kort som passar olika bra för olika personer. Det finns till exempel electronkort som kräver att man är uppkopplad till sin bank. Det finns också ett kreditkort där kortinnehavaren får en faktura en gång varje månad.

Eftersom det är kortinstitut och banker som ger ut de här korten finns det ingen generell årsavgift eller liknande som gäller för alla Visa kort utan det är något som man som kortinnehavare får söka upp och jämföra hos de olika bankerna. Samma sak gäller för räntor, valutaväxlingspåslag och liknande. Det finns inte heller några generella fördelar man får bara för att man har den här typen av kort utan även det är upp till den individuella banken eller kortinstitutet att avgöra. Ibland finns det inte några fördelar alls, och andra gånger finns det många.

Fördelar

När det gäller Visakort får handlare inte ta ut några avgifter för att man väljer att betala med kortet. Det får inte heller förekomma någon minsta köpsumma för att kortet ska få användas. Generellt sett kan man också se att den här typen av kort accepteras av fler butiker och handlare än vad andra kort gör. Det är inte heller något problem att handla med korten utomlands och de brukar accepteras även på hotell, restauranger, i mindre affärer och online.

En fördel med de här korten är att det är den aktuella banken som sätter kreditgränserna. Det kan alltså vara möjligt att få en högre kredit hos en bank än vad man får hos en annan. Visakort ger ofta fler fördelar till personer som reser mycket. Ersättning vid förlorat bagage är en sådan fördel. Dock krävs det ofta att man har något av premiumkorten för att få förmånen.

Nackdelar

En nackdel med den här typen av kort är att de har en något sämre växlingskurs. Kursen skiljer sig dock inte mer än några få procent. En annan nackdel är att det är upp till varje bank eller kortinstitut att besluta om vem som kan få ett kreditkort. Det kan sättas individuella inkomstgränser och liknande. Det betyder att en kredittagare kan nekas hos en bank, men bli godkänd hos en annan.

När det gäller den här typen av kort accepteras i regel inga betalningsanmärkningar, i alla fall inte när det gäller kreditkorten. En annan nackdel är att man hos Visa inte kan få betalkort. Om man blir av med sitt Visakort kan man spärra det och anmäla förlusten. Dock har Visa inget nolltoleransskydd mot uttag i bankomat eller ATM. Även om transaktionen ses som misstänksam eller sker efter anmälan kan man som kortinnehavare få betala för transaktionen. Jämfört med Mastercard är Visakort också giltigt i något färre länder även om skillnaden inte är speciellt stor.

Mastercard

Mastercard är en internationell organisation som bland annat står bakom bankkort av olika slag. Organisationen grundades år 1966 men hette då Inerbank. Det var inte förrän år 1976 som den bytte namn till Mastercard. För att få ge ut debetkort, kreditkort och liknande ska man vara aktieägare i Mastercard. I dag finns det flera möjligheter med banker och kortinstitut som ger ut just Mastercard. Organisationen själva ger nämligen inte ut några kort. Mastercard är bara ett betalningsnätverk som ser till att betalningarna sköts på rätt sätt. Det är sedan bankerna som sätter avgifter, räntor och som erbjuder olika former av bonusar. Mastercard erbjuder både betalkort och kreditkort för kortanvändarna vid sidan av de vanliga bankkorten som inte har några krediter alls.

Fördelar

En stor fördel är att de här korten accepteras i över 200 länder och territorium. De har också tullfria samtal dygnet runt om ett nödläge skulle uppstå. Om man har anmält ett kort stulet eller förlorat har man som kortinnehavare inte heller något ansvar och man behöver inte betala för inköp eller liknande som görs efter att anmälan gjorts. Det finns också ett bra övervakningsskydd som meddelar om en transaktion inte ser pålitlig ut. När man betalar med sitt kort när man gör olika inköp skyddas man också mot stöld och liknande i 90 dagar efter köpet. Dessutom ersätts kostnaderna om man finner samma produkt till ett billigare pris inom 60 dagar från köpet.

Nackdelar

En nackdel med det här kortet är att skydd som gäller biluthyrning bara gäller vissa kort och det kan vara klokt att kolla upp med sin kortutgivare. Här finns det inga ersättande försäkringar om man till exempel förlorat sitt bagage i den grundläggande reseförsäkringen. Det kan dock vara så att den bank man är kund hos har lagt till en sådan ersättning, eller att det finns möjlighet att komplettera med en sådan. När man handlar med de här korten får man bara en utökande garanti vid en retur eller byte om tillverkarens garanti är kortare än ett år.

American Express

American Express, eller Amex som det också kallas är ett mycket känt namn inom bankvärlden. De erbjuder olika former av kreditkort och det sägs ofta vara ett av de allra populäraste företagen inom finansvärlden. År 1850 började Amex som ett leveransföretag. De började med att leverera större paket och sedan gick de över till att också skapa leveranslösningar för säkra transaktioner mellan olika banker. Det utvecklades sedan till att bli överföringar mellan olika stater och länder. Under andra världskriget gav de sig in i resebranschen och år 1950 började de kunna erbjuda kreditkort till sina kunder. I dag erbjuder de några av de mest expansiva konsumentprodukterna och de erbjuder också riktigt exklusiva kreditkort. Ett av de mest exklusiva är det så kallade black card som bara ges ut till särskilt inbjudna personer och de är alla berömda eller rika på ett eller annat sätt. Trots att American Express är ett stort namn på marknaden kan man inte komma ifrån att korten har både fördelar och nackdelar.

Fördelar med Amex

Hos American Express har de extremt hög kundsäkerhet och det är de också mycket kända för. Man kan vara säker på att kunduppgifterna hålls säkra när man betalar med sitt kort, både i butik och online. En annan stor fördel med de här korten är att alla transaktioner går rejält snabbt och dessutom har de väldigt höga gränser. Vanligen är kreditgränserna höga och på vissa kort finns det inte några gränser alls. Korten har också utrustats med riktigt bra belöningar och förmåner. Vissa kort erbjuder till exempel en relativt hög cashback. Hos American Express erbjuds både betalkort och kreditkort vilket är en stor fördel. De olika korten har dessutom olika förmåner, kortavgifter med mera beroende på hur pass lyxigt kortet som man söker är.

Nackdelar med ett American Express kort

En nackdel med American Express är att det, trots sitt välkända namn, inte kan användas på alls lika många ställen som Visa och Mastercard. Det är till exempel många små butiker som inte accepterar de här korten. Det kan också vara svårt att använda dem online när man handlar i internetbutiker, speciellt i Sverige.

En annan sak som gör att många väljer bort korten från American Express är att månadskostnader och årsavgifter är relativt höga jämfört med andra kort. En annan nackdel är att Amex generellt sett ställer höga krav på dem som ansöker om företagets kort och det är en nackdel för den som inte har fullt så bra ekonomiska förutsättningar.